Culinary France is not dead. But what is next for French Cuisine?

The last time a French Chef draped Time Magazine’s cover was 1976, when Michel Guérard launched his Nouvelle Cuisine.

Redzepi, Atala and Chang appeared on that cover recently. Demonstratively, they kept their Chef’s hat off on that occasion.

France still has deep drawers when it comes to produce and talent, be it chefs, producers, winemakers or artisan ‘affineurs’.

The status quo seems to be changing.

New dynamic young chefs are revving up their menus in the bistronomic capitals of Lyon, Paris (David Toutain) and beyond (Emmanuel Renaut or Alexandre Gauthier). They complement the classical Monsieur Paul (Bocuse), the all-rounders Pierre Gagnaire and Michel Troisgrois, or the avant-garde vegetable cooks Allain Passard and Michel Bras.

Let’s hope Ducasse’s Good France initiative in March will revive French cuisine in its own way.

You can leave your hat on.

— Words  # A.D.

 

Quel avenir pour la cuisine française ? Aucun chef tricolore n’a fait la couverture du Time Magazine depuis 1976.

Récemment, ce sont Redzepi, Atala et Chang qui chacun à leur tour, en faisait là une. Et pour l’occasion, tous avaient enlevé leurs toques.

Qu’il s’agisse de produits, de talents, que ce soient des chefs, producteurs, viticulteurs ou « affineurs artisans », la France a beaucoup de ressources. Et des tiroirs très (trop?) profonds pour les contenir. Que l’exception française continue, mais se réinvente, aussi.

Peut être que l’initiative – Good France – y contribuera.